donderdag 13 maart 2008

Ongewoon, die code

De VN uit haar bezorgdheid over de Vlaamse Wooncode en nog dezelfde dag veroorzaakt dit een fikse rel. Wat me opvalt in deze kwestie:

* De Standaard, zelfbenoemde kwaliteitskrant, wijdt enkele pagina's opiniërende artikels aan het onderwerp en behandelt in haar berichtgeving onder andere de vraag of de medewerkers van Marino Keulen wel of niet op de hoogte waren en hun medewerking verleend hebben aan het rapport. Wiens fout is het et patati et patata. Maar wat we nergens te lezen krijgen, is: Wat staat er nu eigenlijk wel of niet in die wooncode? Meningen en interpretaties genoeg, maar van een journalistiek medium als De Standaard verwacht ik toch nog iets meer.



* "Keulen bakt het bruin", gaat Vera Dua meteen in derde versnelling op de website van GroenGent, en: "Mensen weigeren op basis van taalkennis is tegen alle logica". Terwijl er natuurlijk geen kandidaat-huurders (in de sociale woningsector welteverstaan, op de privé-huurmarkt is dit jammer genoeg schering en inslag) geweigerd worden omdat ze geen Nederlands spreken. Als de huurder niet slaagt voor de test die hij moet afleggen bij het Huis Van het Nederlands, wordt hem gevraagd zich in te schrijven voor een cursus Nederlands. Met dat inschrijvingsbewijs op zak heeft hij/zij wel recht op een sociale woning. Het gaat dus niet over taalkennis of over de beheersing van een taal, maar over de bereidheid om een taal te leren. Ook daartegen zijn natuurlijk bezwaren mogelijk, maar juist is juist en met een foute voorstelling van de zaken schiet niemand iets op.

* De bedenking van Vlaamse politici dat een aantal Franstalige media en politici er alles aan doen om de wooncode te tackelen is niet uit de lucht gegrepen en ook de Franstalige kranten gaan nogal los om met de feiten. Keulen en co lijken me aardig wat zelfbeheersing nodig te hebben om hun frustratie dienaangaande beleefd te verwoorden. Maar dan nog is het natuurlijk het recht van onze Franstalige landgenoten om vragen te stellen bij de wooncode, zelfs al zijn hun bezwaren veeleer van principiële aard dan van praktische aard. Het is aan onze politici om hun zaak te verdedigen als ze vinden dat ze recht in hun schoenen staan, en er zijn wel wat argumenten pro die wooncode te verzinnen. De 'Shame on you, VN' van Eric Van Rompuy was dan ook een wat zielige veruitwendiging van wat hopelijk geen nieuw kaakslagnationalisme wordt: Vlaanderen niet tegen de Walen maar Vlaanderen tegen de VN. Ocharme.

* Verder vallen vast heel wat bezwaren te uiten tegen en heel interessante discussies te voeren over de koppeling 'recht op een sociale woning' - 'bereidheid om deel te nemen aan een cursus Nederlands' maar dan moet het wel eerst eens over de juiste feiten gaan. En het mag overigens ook wel eens gaan over de andere bedenkingen in het VN-rapport, zoals opgesomd op de blog van jatarara. Maar daar schieten onze media - gebiologeerd door het relletje dat ze gratis aangeboden krijgen - op dit moment jammer genoeg tekort.

3 opmerkingen:

Jan zei

Wie meer wil lezen, kan ook even surfen naar: http://geertm.spaces.live.com/Blog/cns!E6FB8D7BF7AEC34!994.entry

Anoniem zei

wie meer wil weten, kan misschien ook de site van de standaard raadplegen.
*iemand de ironie opgemerkt?*
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF12032008_048

Your Daniel zei

jammer genoeg alleen bereikbaar voor abonnees, anoniem. Mocht u/ jij een abonnee zijn, kan u mij dit eens doorsturen? thanks